La crisi econòmica associada a la pandèmia de la COVID-19 està tenint una afectació transversal en el conjunt de l’economia. Els sectors del teixit productiu son cada vegada més interdependents, com també ho son -a escala global- les diferents economies nacionals. El sector del turisme i del comerç -que a Andorra configura una mena de sector de sectors- és probablement el més damnificat de la situació actual. Les empreses dels sectors turístics i comercials van ser les primeres a notar l’impacte econòmica de la COVID-19, fins i tot abans que a Andorra s’acordessin mesures extraordinàries de suspensió de l’activitat. A més, tot fa preveure que, fins i tot una vegada aquestes mesures excepcionals hagin quedat enrere, les activitats relacionades amb el turisme seran les que tindran més dificultats per recuperar la normalitat.
La Confederació Empresarial Andorrana (CEA), en tant que organització patronal transversal i multisectorial, es el fòrum idoni per recollir les inquietuds del teixit empresarial dels sectors del turisme i del comerç, tant pel que fa a les mesures per pal·liar la crisi econòmica que s’està vivint, com per començar a pensar en aquelles accions d’estímul i de posicionament estratègic que seran necessàries un cop quedi enrere la situació d’excepcionalitat.
Amb aquest doble objectiu, la CEA ha reunit -per via telemàtica- la Comissió de Turisme i Comerç, que ha avaluat les mesures necessàries per superar les setmanes d’aturada d’activitat, així com començar a treballar en un catàleg de propostes que ajudin al sector a tirar endavant un cop superada aquesta aturada.
La Comissió de Turisme i Comerç de la CEA compta amb la representació de diverses associacions sectorials, com l’Associació d’Agències de Viatges d’Andorra, l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics, l’Associació de Grans Distribuïdors al Detall, l’Associació d’Importadors i Distribuïdors d’Alimentació i Begudes, l’associació de comerciants Eix Central, així com diversos socis individuals del sector hoteler, com Hotansa o Daguisa.
Com a consideració prèvia a entrar a valorar les mesures econòmiques i a formular demandes concretes, la Comissió creu que les autoritats andorranes estan duent a terme una bona gestió de la crisi sanitària, tant pel que fa a les mesures adoptades com en la transparència en la informació i la comunicació. Aquesta bona gestió, que contribueix a donar una imatge positiva del país, ha de ser també un actiu de cara a rellançar el futur del sector turístic i comercial.
Objectiu 1: Fer front a la pròrroga de la suspensió d’activitat
Els representants dels diversos sectors que conformen l’àrea de Turisme i Comerç han coincidit a adoptar el posicionament aprovat per la CEA la setmana passada, com el camí a seguir en els propers dies i setmanes, davant la pròrroga del termini inicial de les mesures de suspensió de les activitats econòmiques i el confinament.
[per veure el posicionament de la CEA fes click aquí]
Els sectors vinculats a l’activitat turística i comercial son, majoritàriament, intensius en mà d’obra i, per tant, els salaris representen una despesa important dels seus costos fixos. D’altra banda, les empreses del sector son molt conscients de la dificultat de trobar treballadors i treballadores qualificades i de la importància cabdal per a les empreses de retenir el talent i mantenir unes equips de treball estables que ha costat anys construir.
Però la manca total d’ingressos que pateix el sector fa que, precisament, la continuïtat dels llocs de treball sigui, avui per avui, dubtosa. Les mesures aprovades pel Consell General i contingudes a la llei òmnibus han servit per superar aquest primer mes de crisi, però no son suficients per afrontar amb garanties el pagament dels salaris de l’abril. El recurs al finançament per la via dels crèdits tous no sempre és una opció viable en algunes empreses del sector, que en els darrers anys ja han recorregut a línies de crèdit per finançar millores i adaptacions a les novetats normatives.
Per tot plegat, s’entén que la via preferible per fer front a la situació és desbloquejar la possibilitat de recórrer a suspensions temporals de contractes de treball per causa de força major, una solució que permetria repartir temporalment la càrrega salarial entre l’empresa, l’administració pública i les persones assalariades.
Així mateix, les especificitats del sector, especialment per a aquella part que depèn en bona mesura dels touroperadors, farien també aconsellable que des dels poders públics es regulés mínimament la política de cancel·lacions, obrint la porta a intercanviar les reserves existents per bons futurs.
D’altra banda, i també com a mesura pal·liativa, el Govern hauria d’habilitar el comerç on-line a dins d’Andorra de tot tipus de mercaderies -no només dels productes considerats essencials-, ja que en aquests moments la població andorrana es pot abastir per la via del comerç electrònic amb establiments de fora del país i no ho pot fer a la immensa majoria d’establiments comercials del país.
Objectiu 2: Encarar l’endemà amb garanties d’èxit
Més enllà de les mesures destinades a pal·liar els efectes immediats de la crisi econòmica vinculada a la COVID-19 -bona part de les quals els sector del turisme i del comerç comparteix amb la resta del teixit productiu del país-, el sector de sectors que és el turisme i el comerç necessitarà de mesures específiques per a les fases de recuperació gradual de la normalitat.
La Comissió de Turisme i Comerç de la CEA considera que l’evolució -avui per avui- més plausible de la situació actual passarà per un primer estadi de normalització i recuperació gradual de l’activitat a Andorra que, en una fase posterior, estarà acompanyada d’una progressiva normalització als països de l’entorn. L’evolució de les xifres de contagis, així com la major celeritat de les autoritats andorranes a l’hora de decretar mesures de confinament, fan preveure que Andorra pugui superar la crisi sanitària abans que els seus veïns.
Aquestes dues fases diferenciades són les que condicionen -en certa mesura- l’adopció d’algunes de les accions que es detallen a continuació:
- Entendre el turisme-comerç com un sector de sectors:
Les activitats turística i comercial han anat a Andorra sempre de la mà. Però, a més, el turisme i el comerç conformen un sector que actua com un gran paraigües sota el qual es desenvolupen diverses àrees, totes elles interrelacionades. En aquest sentit, qualsevol política de reactivació del sector haurà de contemplar totes aquestes àrees, des de les més visibles com els hotels, allotjaments turístics, botigues i restaurants, fins a d’altres menys visibles però igualment importants, com els majoristes, les agències de viatges o la touroperació. Perquè perdre qualsevol d’aquests elements significaria trencar una cadena i dificultaria enormement la recuperació.
- Potenciar el consum intern:
El teixit productiu andorrà està dissenyat per donar serveis a una població molt superior a la població fixa del país. El mercat intern mai no serà suficient per mantenir els mínims d’activitat que fan que el sector turístic i comercial sigui rendible. Tot i així, i especialment si en una primera fase es normalitza gradualment la situació a Andorra abans que als països veïns, caldrà dur a terme una campanya de conscienciació i promoció del consum intern. A més, un augment del consum intern també pot servir per projectar una imatge de normalitat de cara a l’exterior.
- Establir normes imperatives de salut i seguretat:
Per bé que tots els sectors treballen amb un horitzó d’una recuperació gradual de la normalitat, també es fa evident que la realitat posterior a la crisi sanitària del COVID-19 no serà com la realitat anterior a aquesta crisi: Bona part de les normes de salut i seguretat que hem adoptat al llarg de les últimes setmanes, s’hauran de mantenir. En aquest sentit, és importat que els poders públics estableixin una normativa d’obligat compliment clara i aplicable a tots els sectors, especialment a aquells que registren -per la seva naturalesa- una afluència notable de públic. Normes exigibles tant als establiments com als clients que, en una primera fase de normalització gradual de l’activitat a Andorra, serviran per reforçar la imatge d’un país segur i saludable.
- Andorra com a referent en la bona gestió de la crisi sanitària:
En comparació amb altres països, el Govern d’Andorra es va anticipar relativament en l’adopció de mesures de confinament; l’abast d’aquestes mesures no ha causat cap debat públic ni ha estat motiu d’enfrontaments significatius; i, a la vegada, la població -a data d’avui- ha complert amb els requeriments de les autoritats de manera exemplar. Si d’això, a més, se’n deriva una tornada gradual a la normalitat abans a Andorra que en d’altres països europeus, tot plegat configurarà una imatge de país que cal saber comunicar i aprofitar com un actiu. De la mateixa manera que la seguretat ciutadana ha estat un actiu turístic de primer ordre; també la bona gestió de la crisi sanitària i la seguretat i la salut de la població han de ser un nou actiu. Aquesta qüestió fa encara més necessària l’adopció de la normativa clara de què parla el punt anterior.
- Aprofitar l’oportunitat per al turisme de proximitat:
El sector del turisme serà, amb tota probabilitat, un dels més afectats a escala global per la crisi econòmica vinculada a la pandèmia de la COVID-19. L’afectació desigual dels diversos països i de les diverses regions del planeta fa previsible una major afectació al turisme de llarga distància. En aquest sentit, cal estar atents a l’evolució de la situació per aprofitar l’oportunitat que ofereix el turisme de proximitat. Les accions de comunicació i les campanyes s’hauran d’adreçar especialment a captar aquest tipus de turisme que, previsiblement, es reactivarà abans que el turisme de llarga distància. La fidelització del turisme de proximitat -que sempre ha estat molt important a Andorra- passa també per seguir presents en els hàbits dels visitants i clients habituals. En d’altres episodis menys dramàtics d’aturada de l’activitat turística i comercial, com la que es va viure al Pas de la Casa arran de l’esllavissada de la primavera de 2019, demostren que els visitants poden trobar alternatives a Andorra amb relativa facilitat.
- Potenciar el comerç on-line.
Les mesures de confinament adoptades arreu per combatre la pandèmia de la COVID-19 estan accelerant el que ja era una tendència sostinguda dels darrers anys: l’auge del comerç electrònic. Cal tenir en compte que la penetració d’aquesta modalitat de comerç era relativament baixa en els dos mercats preferents d’Andorra: França i Espanya. Però aquesta realitat està canviant a causa de la necessitat dels consumidors d’adaptar-se a la situació del confinament; i és evident que la modalitat on-line està guanyant i seguirà guanyant adeptes. A Andorra, el comerç on-line és una de les assignatures pendents, que es troba amb obstacles diversos, com la fiscalitat, les franquícies comercials o els tràmits duaners. Treballar en aquests diversos fronts i contribuir a fer més competitiu el comerç on-line des d’Andorra és, ara més que mai, una de les prioritats del sector.
- Apostar per la qualitat i evitar una cursa de preus a la baixa
Davant la recuperació de l’activitat després d’una aturada absoluta d’unes setmanes o mesos, el sector del turisme corre el risc de viure una campanya d’ofertes molt agressives, centrades gairebé exclusivament en el preu. Això significaria una involució en l’oferta i la imatge turística d’Andorra, i un retrocés en els esforços de moltes empreses del sector que han treballat per desfer-se de la imatge de low-cost i donar una oferta integrada en què la qualitat tingués la mateixa importància que el preu. En qualsevol escenari de recuperació de l’activitat caldrà vetllar per mantenir -i fins i tot millorar- els estàndards de qualitat, evitar la cursa de preus a la baixa i captar i fidelitzar els diferents segments de clients amb una oferta diferenciada.
Andorra la Vella 1 d’abril de 2020