Alguna vegada heu rebut mercaderies a port pagat i us heu trobat alguna sorpresa revisant l’albarà de lliurament del transportista que les acompanya?
Potser us heu aturat a calcular quin percentatge del cost de la compra que heu fet representen les despeses de transport, duanes i transitaris?
Per què, en ocasions, els imports de les factures no quadren amb els totals pagats per IGI d’importació?
Aquest article pretén ajudar-vos a entendre què es el que esteu pagant, alhora que us proporcionarà alguna pista de com optimitzar, i fins i tot rebaixar, les despeses que el transport i la tramitació duanera representa per al cost de les vostres compres amb “ports pagats”.
La optimització de costos.
En primer lloc és convenient determinar clarament qui ha d’assumir les despeses de transport. Això dependrà de la nostra relació amb el proveïdor:
Si el proveïdor assumeix la despesa s’entén com a “ports pagats” i ho ha d’indicar clarament a la factura comercial que acompanya la mercaderia; si es fa així, el transitari farà la declaració per l’import exacte de la factura comercial. En cas contrari, o si no s’indica cap condició de transport, la Duana obliga al transitari a incloure el cost del transport (segons una tarifa estandarditzada) al valor de la mercaderia. És per això que, a vegades, els imports de factura i la declaració no coincideixen. La despesa del transitari també es veu afectada per aquest fet. Si es tracta de “ports pagats”, les despeses de tramitació tant del costat espanyol com del costat francès seran a càrrec del proveïdor (excepte, evidentment, la liquidació de l’IGI d’importació, que és a càrrec del comprador). Aquesta modalitat es coneix com a DAP (Delivered At Place).
Si us heu trobat amb el cas alguna vegada, podeu reclamar l’import pagat de més a la Duana sol·licitant al proveïdor que ens remeti una carta o que especifiqui que el transport de la factura en qüestió és pagat per ells. Juntament amb aquest escrit i la declaració original, el vostre transitari prepararà un modificatiu, que us serà abonat en la propera liquidació mensual.
Existeix una altra modalitat anomenada DDP (Delivered Duty Paid) segons la qual el proveïdor assumeix totes les despeses, incloent els impostos d’importació.
Aquestes modalitats son dos entre la gran varietat d’Incoterms existents. Els Incoterms són normes internacionals que han estat acceptades per tots els països involucrats en el tràfic de mercaderies i que regulen tots els aspectes més rellevants del lliurament de mercaderies.
Si esteu interessats en saber més sobre aquestes normes, podeu accedir a la web de la International Chamber of Commerce (ICC), http://iccwbo.org/products-and-services/trade-facilitation/incoterms-2010/the-incoterms-rules/ ) o la seva equivalent en castellà, http://www.iccspain.org , a on podreu descarregar el document següent: http://www.iccspain.org/fitxers/PREGUNTAS_RESPUESTAS_INCOTERMS%202012.pdf
Francesca Barbero Caceres
Commisió Relacions Internacionals i Institucionals CEA