“Quan bufen vents de canvi, uns construeixen murs, d’altres, molins.”
Àngel Espar | Director IdeAnd Consulting | www.ideand.ad
La història d’Andorra ens demostra que és un país que ha sabut evolucionar i reinventar-se. D’una societat d’uns 3.500 habitants a l’época d’entreguerres, amb un model econòmic basat en l’agricultura i la ramaderia, ens transformem en un país pròsper d’uns 70.000 habitants que sustenta el seu creixement en el comerç, el turisme i el sector financer.
No hi ha dubte que vivim en un moment complex i cabdal pel país, però igual que en el passat, ens adaptarem per vocació i alhora exigència del guió. A Andorra hi ha talent. A Andorra hi ha diners. Ens convé despertar de la letargia de l’èxit viscut durant moltes dècades i apostar per l’emprenedoria, la professionalització i la internacionalització en els negocis. En el context d’obertura actual, cada cop ens serà més difícil posar portes al camp. Qui no evolucioni, qui no gestioni, qui no innovi i es diferenciï, no perdurarà. No pretenc ni molt menys sentar càtedra, senzillament és el model econòmic en el que estem immersos.
Des d’aquesta columna encoratgem a totes aquelles empreses amb carències en la gestió, amb problemes de viabilitat, de liquiditat, de successió o fins i tot de convivència en l’entorn de socis, que prenguin les regnes dels negocis deixant de banda els aspectes emocionals i que explorin fórmules de futur, oportunitats de negoci noves, entre d’altres: reestructuracions, integracions amb d’altres empreses del país, convenis familiars, incorporació de socis capitalistes, projectes de diversificació, recerca d’aliances internacionals o en última instància la venta de l’empresa quan encara és viable.
Andorra és un país amb vocació històricament empresarial, amb gent que vol fer negocis, que vol créixer, invertir, emprendre, crear llocs de treball, etc. Ara, més que mai, toca centrar-nos doncs en sanejar i consolidar ‘molins de vent de canvi’.
Àngel Espar