La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) ha celebrat avui una reunió dels seus dirigents amb els representants dels diversos sectors que fan part de l’associació. La trobada ha servit, en primer lloc, per avaluar l’impacte econòmic que en aquests moments ja té la pandèmia pel COVID-19 sobre l’economia andorrana. En aquest sentit, tot i que el COVID-19 de moment té una incidència limitada al país, les empreses andorranes, especialment d’aquells sectors directament relacionats amb el turisme, ja estan notant una davallada de l’activitat en un 30%.
Així ho han explicat durant la reunió, els representants de les associacions de comerciants, hotelers, apartaments turístics i agències de viatge, que són els sectors més directament exposats a aquesta frenada econòmica. En tots ells, l’activitat ha disminuït en més d’un 30% respecte el març de 2019.
També es veuen afectats altres sectors com el del transport de passatgers i de mercaderies. D’altra banda, tot i que de moment no es detecten problemes greus d’abastiment, les empreses de logística ja treballen amb escenaris de dificultats en aquest sentit; així mateix, els importadors de materials industrials també han començat a detectar problemes per abastir-se de materials que provenen de les zones de risc.
Davant la situació, els sectors i les empreses presents a la Confederació han començat a treballar en la implementació de mesures preventives per contenir en la mesura del possible el contagi per COVID-19. Algunes d’aquestes mesures necessitaran d’un encaix normatiu adequat, com podria ser l’establiment de torns fixos a les empreses, per tal de segregar la plantilla i evitar un contagi generalitzat de tot el personal.
A banda de mesures i protocols de prevenció, la CEA també treballa en mesures davant un hipotètic empitjorament de la situació econòmica. Si aquest empitjorament finalment s’acaba produint, la patronal reclama que s’estudiïn accions com un fraccionament, ajornament i flexibilització del pagament d’impostos i cotitzacions; un possible programa de crèdits tous per a empreses en situació de dificultat real a causa del COVID-19 i mesures extraordinàries a la Caixa Andorrana de Seguretat Social.
Així mateix, també s’estan estudiant mesures de caràcter laboral, com la possibilitat de realitzar vacances obligatòries en empreses que es vegin forçades a tancar les seves portes o a cessar la seva activitat durant un temps a causa del COVID-19 o de la davallada total de l’activitat.
En tot cas, des de la patronal, el seu president, Gerard Cadena, ha volgut passar un missatge de tranquil·litat en afirmar que “Andorra no es troba en aquests moments en una situació de contagi generalitzat com altres països, però la seva economia es veu afectada per la paralització de l’activitat a les zones de risc”. El que està fent la CEA, ha explicat Cadena, és anticipar-se a escenaris d’empitjorament de la situació.
En aquest sentit, la patronal tractarà demà aquestes qüestions en una reunió amb el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i també espera poder dialogar amb els representants sindicals en el marc del Consell Econòmic i Social.
Andorra la Vella, 11 de març de 2020