Teletreball quan sigui possible; torns per minimitzar el risc de contagi i garantir el funcionament de les empreses; baixes per accident de treball pels afectats pel coronavirus i la quarentena; i corresponsabilitat entre mares i pares en la cura dels infants – si mai es tanquessin les escoles-, són algunes de les mesures proposades per la patronal per minimitzar l’impacte del COVID-19.
El president de la CEA, Gerard Cadena, juntament amb la presidenta de l’eix Central i membre del comitè executiu de la CEA, Sònia Yebra; el vocal de les juntes de la CEA i Eix Central, Jordi Ballbé i el director gerent de la patronal, Iago Andreu, han presentat aquesta tarda a govern un paquet de mesures per prevenir els possibles efectes adversos del COVID-19 en cas que la situació empitjori.
Un document consensuat les darreres hores amb diversos sectors que fan part de l’associació empresarial, i que ha estat lliurat en el decurs de la trobada que han mantingut, conjuntament amb altres agents econòmics, amb el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo.
Les propostes- dividides en tres grans blocs- estan destinades sobretot, a minimitzar l’impacte econòmic que la pandèmia del COVID-19 pugui tenir sobre l’economia nacional.
En un primer bloc, la CEA proposa que es doni la baixa per accident laboral als empleats que pateixin el coronavirus, així com a tots aquells que hagin d’estar en quarantena, de manera que es cobri -des de el primer dia- el 100% del salari.
Es demana també que l’empresa pugui donar la meitat de les vacances en cas de declarar-se la situació d’emergència (sense el preavís de 15 dies que marca la llei) i la totalitat dels dies recuperables que es puguin avançar fins a un any.
Si s’implanten torns de treball, en la majoria de sectors el treballador no farà tota la jornada i per tant, tindrà un paquet d’hores en negatiu que haurà de recuperar en un futur. Aquestes hores futures no haurien de ser considerades extraordinàries.
En el cas de tancament de les escoles, si els infants tenen dues persones que s’ocupen d’ells, es proposa prioritzar que es quedi a la residència familiar la persona que pugui fer teletreball, i en el cas que cap de les dues tingui aquesta opció, que sigui una responsabilitat compartida al 50%.
També es demana poder reduir temporalment determinats serveis dels hotels sense que això afecti la categoria hotelera. En aquest sentit, se sol·licita que el govern determini quins documents tenen validesa com a justificants per anul·lar reserves hoteleres sense recàrrec. A més, es proposen mesures de comunicació del MAE amb MAEs de països d’origen que pràcticament han tancat la touroperació amb Andorra. Alemanya o Israel són dos exemples en aquest sentit.
La patronal creu que si la crisi va més enllà, caldria establir un Pla de crèdits tous per a empreses que travessin dificultats financeres derivades de la crisi del COVID-19 (similar al que es va fer per a empreses afectades per la manca de liquiditat durant la crisi BPA el 2015). I això inclouria l’ajornament, el fraccionament o la condonació (en funció de la gravetat) d’IGI, impostos comunals i cotitzacions socials.
El plec de propostes tenen abast divers, en funció de com pugui anar evolucionant la situació.
En un segon bloc, es recullen les mesures i protocols que haurien d’implementar les empreses per prevenir el contagi. En aquest cas, es recull la necessitat de fomentar el teletreball en la mesura del possible.
En cas que això no sigui possible per les característiques de l’empresa, es proposa implementar torns i grups de treball, amb l’objectiu que si una persona es infectada dins d’un grup, aquest grup es posi en quarantena, però no tota la plantilla del punt de venda, i així, es garanteixi la seguretat del major nombre de persones, i a més que l’empresa pugui continuar funcionant.
A nivell d’higiene, es proposa augmentar la neteja de les zones comunes, així com distribuir dispensadors de gel desinfectant amb base alcohòlica a tots els comerços, restaurants, hotels i locals públics.
Cal que totes les persones que treballen a l’empresa estiguin al cas de les normes i sàpiguen com prevenir el contagi, així com unificar els protocols de totes les empreses d’un mateix sector, per aquest motiu, cal que tots els empleats es rentin bé les mans a l’entrada i a la sortida de l’empresa així com durant la jornada laboral.
Finalment, s’han proposat un conjunt de mesures i protocols destinats a les empreses davant de casos de contagi.
Si s’estableixen torns, cal garantir que només s’haurà d’enviar en quarantena la part de la plantilla d’aquell torn.
En el cas dels hotels o complexos d’apartaments turístics cal definir amb anterioritat quins col·lectius cal aïllar, determinar la millor manera de fer aquest procés i, finalment, determinar- si mai s’arriba a aquest punt- qui s’ha de fer càrrec de les despeses per tenir allotjada gent a l’hotel durant el període de quarantena.
Moltes d’aquestes mesures preventives queden recollides en el “Pla per a empreses” (Guia d’actuació) que el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha lliurat als assistents, i que la CEA penjarà a la web en les properes hores.
Andorra la Vella, 12 de març de 2020