Si no has sentit ha parlar abans d’aquest terme t’estaràs preguntant que vol dir, i quins beneficis pot aportar l’aplicació en l’àmbit de treball.
El terme gamificació, de l’anglès “gamification”, pot traduir-se com “convertir en un joc”. Una definició formal podria ser la de “l’aplicació de conceptes i tècniques de la teoria de jocs a contextos aliens al joc”.
La “Gamification” suposa involucrar, a través de mecanisme i dinàmiques de jocs, a un grup de persones que participin de manera voluntària i lúdica en determinades accions que no estan dins de les seves rutines de treball, convertint una activitat diària en un joc.
Amb l’objectiu d’aconseguir una sèrie de metes prèviament marcades per l’empresa. Com pot ser l’increment de vendes, aconseguir major fidelitat dels clients, estalviar costos i implicació dels treballadors.
Però quins beneficis pot aportar a la meva empresa?
Fer que els teus treballadors juguin durant la seva jornada laboral pot aportar:
- Augment de la productivitat: Millorant la memòria, la concentració, la velocitat, la presa de decisions, la coordinació i les habilitats cognitives.
- Fomenta la motivació: La creativitat dels treballadors es veurà afavorida, la qual permetrà l’aparició de noves idees y resolució de problemes. A més, la competitivitat interna permetrà una millora del rendiment general de l’empresa.
- Millora la comunicació i la capacitat d’adaptació: Aquest sistema millora la comunicació interna de l’empresa generant un major grau de confiança entre companys de treball gràcies a l’establiment d’unes relacions més fluides.
- Anima i millora el treball en equip: Genera un major ambient i cooperació entre els companys. D’aquesta manera la col·laboració entre ells es veu reforçada, fent que les relacions i els llaços es facin més forts.
- Augmenta el compromís: Augmenta el sentiment de pertinença a l’empresa perquè es veu més integrat, valorat i identificat amb aquesta. Tot això gràcies als premis i recompenses extres amb les quals es veuen beneficiats i que reconeixen el seu treball, a més del seu salari.
Existeixen tres tipus de “Gamification”:
- Externa: Aplicada al màrqueting i vendes per captar i/o fidelitzar clients.
- Interna: Aplicada als recursos humans per a la millora de la productivitat, integració i motivació dels treballadors en una empresa.
- Social: Aplicada a les organitzacions sense ànim de lucre o causes socials per canviar comportament i conscienciar a sectors socials.
De quina manera puc aplicar-ho?
A continuació s’exposa algunes de les tècniques més utilitzades per les empreses per aplicar la gamificació.
- “Badges” (Condecoracions): distingir als empleats més productius mitjançant insígnies tipus “treballador del mes” o qualsevol altre títol. És a dir, algun tipus de reconeixement al treball ben fet.
- Recompenses: Premiar als millors empleats amb coses més tangibles com per exemple deixar escollir el torn de vacances o tenir la millor plaça d’aparcament.
- Classificacions: Establir una classificació a temps real en la qual els empleats competeixin directament entre si per ser els primers del rànquing. Cosa que això permet crear més motivació entre els treballadors.
Per acabar, s’ha de dir que aplicar la gamificació no és una tasca gens fàcil, ja que cal que estiguin en compte certs factors relacionats amb el joc i l’actitud de jugador. Aquests factors ja els van definir l’historiador i filòsof neerlandès Joahn Huizinga, a finals dels anys trenta i Jane McGonigal:
- Ha de ser voluntari
- Ha de tenir un objectiu o meta
- Ha de tenir un sistema de regles
- Ha de tenir un sistema de retroalimentació (feedback)
Olga Moran
Dissenyadora Web – Areafdesign.com